13 de desembre 2007

Avança el procés per tancar el repetidor de TV3 a Castelló

El jutjat número 2 de Castelló ha notificat a Acció Cultural que la Generalitat Valenciana va sol·licitar d'entrar al repetidor de TV3 del Bartolo per a executar-ne el tancament el passat 29 d'octubre. És a dir, el mateix dia que va demanar de tancar el repetidor de la Carrasqueta. El jutjat també ha comunicat a l'entitat que ara disposa de cinc dies per a presentar al·legacions, fins el dia 19. Acció Cultural tem que es desestimin les al·legacions i que el tancament pugui ser imminent.

Exigència a Clos

És en aquest context que Acció Cultural considera que la via de la negociació per un acord de reciprocitat és esgotada, perquè el govern valencià no té voluntat de pacte. Aquesta idea fou transmesa ahir per la Federació Llull, integrada per Acció Cultural, l'Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, en un acte a Barcelona (vegeu aquest vídeo i aquest altre amb l'opinió de representants de la societat civil). Totes tres entitats van demanar al ministre d'Indústria espanyol, Joan Clos, que garanteixi les emissions de TV3 al País Valencià i van criticar la negociació sobre la reciprocitat feta per la Generalitat de Catalunya.

Segons la Federació Llull, la reciprocitat és una via morta que no ha portat enlloc. Per tant, el camí ha de ser un altre: exigir al Ministeri d'Indústria que assumeixi la gestió de les freqüències de TV3 al País Valencià, que no són de la Generalitat Valenciana, sinó del ministeri. El ministeri, doncs, hauria d'impedir les interferències del Consell i hauria de concedir les freqüències necessàries per a la difusió de les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La base d'aquesta concessió hauria de ser la legitimitat històrica d'aquestes emissions al País Valencià i la Carta Europea de les Llengües Minoritàries (pdf), signada pel govern espanyol. Segons la Carta, s'han de facilitar les emissions de televisió en una mateixa llengua per damunt de les fronteres administratives.

Segons la Federació Llull, la solució està a assegurar una base legal i jurídica via parlament espanyol, sense subordinacions al PP.

ACPV, Òmnium i l'Obra també han difós un document redactat per la Generalitat de Catalunya amb data del 3 d'abril d'enguany, en el qual hi ha la primera proposta d'acord presentada pel govern català al govern valencià. Segons aquest document, la Generalitat de Catalunya accepta condicions com ara que les emissions respectin els marcs estatutaris respectius (això implicava un canvi del llibre d'estil de TV3, exigit pel Consell del PP, amb la supressió de la denominació País Valencià, etc.). La Federació Llull es demana com és possible que la negociació comencés amb una base de mínims.

Vist a Vilaweb.cat